Terveyttä luonnosta

TERVEYTTÄ LUONNOSTA

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kun on ollut ulkoilmassa vaikkapa iltakävelyllä, miten hyvältä olo tuntuu sen jälkeen.

Luonto on aina vaikuttanut ihmisille terveyttä edistävällä tavalla. Tutkimuksia luonnon positiivisista vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin on alettu tutkimaan vasta lähiaikoina.

Lyhytkin ulkoilu raikkaassa ulkoilmassa vaikuttaa meihin hyvin positiivisesti, ja pieni kävely metsässä vähentää psyykkistä kuormitusta ja tuo hyvän olon tunteen.

Viisi minuuttia ulkona saa mielialan kohoamaan, 20 minuuttia laskee jo verenpainettasi.

Olennaista on vain löytää oma sopiva tapa liikkua ulkona. Kävely, lenkkeily, pyöräily tai vaikka puiden halailu. Talvella murtomaahiihto tai luistelu saavat veren hyvin kiertämään ja posket punoittamaan, vaikka mittarissa olisi 20 astetta pakkasta.

LUONTO LÄÄKKEEKSI

Luin juuri artikkelin, jossa Allergia- ja Ympäristöinstituutissa työskentelevä Juha Juntunen sanoo, että luonnosta tulevat mikrobit ovat ihmiselle hyväksi. “Puunhalaajat ovat olleet aikaansa edellä ja ymmärtäneet luontoyhteyden jo ennen nykyistä tutkimustietoa.”

Japanilaistutkimuksen mukaan valkosolujen tuotanto lisääntyy eli puolustuskyky bakteereja ja tulehduksia vastaan kasvaa. Lääkärit ovatkin alkaneet kirjoittaa potilailleen reseptejä, joissa hoidoksi määrätään metsäkylpyjä.

Luonnossa negatiiviset tunteet muuttuvat kuin itsestään positiivisempaan suuntaan.

Suomalaisten suosimassa sauvakävelyssä, lihakset saavat enemmän rasitusta ja ylävartalo vahvistuu.

Itse pidän pyöräilystä, sekä juoksemisesta. Uusimpana kokeiluna on porrastreenit. Siinä hapenottokyky kasvaa todella nopeasti.

Nykymaailmassa on monia liikkumattomuuteen altistavia laitteita, joista yleisimmät ovat televisio,

tietokoneet ja kännykät.

Runsas paikallaanolo altistaa lukuisille pitkäaikaissairauksille, kuten sepelvaltimotaudille, sydänsairauksille, sekä erilaisille selkäsairauksille.

MITÄ SAAT ULKOILUSTA?

Voit tuntea kehossasi kuinka virkistävän vaikutuksen ulkoilma voi tehdä.

Keuhkot saavat raitista ilmaa, aistit heräävät.

Katse löytää luonnosta kauniita asioita.

Verenpaine laskee, elimistö alkaa tuottamaan mielihyvä hormoneja. Ennen kaikkea stressitaso laskee.

Mikä suuri psykologinen vaikutus luonnolla on omaan hyvinvointiin.

Metsälenkillä ympärillä on vain hiljaisuus, liikkeiden vähyys ja hitaat muutokset.

Kuuntelemalla tuulenhuminaa puiden latvoissa, lintujen laulua tai katselemalla valkoisten poutapilvien hassuja muodostelmia annat ajatusten vain olla ja rentoudut kuin itsestään.

Jo pelkästään ikkunasta avautuva näkymä tai luontoaiheiset kuvat edistävät tutkimuksen mukaan terveyttä.

Opettajamme Pasi Kivilompolo laittoi tiistai aamuna WhatsApp-ryhmäämme kuvan todella kauniista maisemasta (kuva yllä)

Silloin useimmat meistä olivat jo työmaalla sorvin ääressä, stressitaso jo kohonneena.

“Mikä mahtava keskeytys”, ajattelin.

Erittäin hyvä oivallus Pasi-opettajalta. Silmäys luonnonkauniiseen kuvaan sai kehomme tuottamaan mielihyvä hormoneja. Sen jälkeen palaaminen työnääreen tuntui paljon keveämmältä.

Luonnossa kaikki aistit ovat hereillä. Siellä hiljaisuuskin on ääni, jolla on stressaantuneeseen ihmiseen suuri rauhoittava vaikutus.

Vanha sanonta pätee siis vieläkin: Ylös, ulos ja lenkille.

Marjo Heikura, Floristimestariopiskelija