Syksyn sävyt

Kesä on pois. On syksy, puut ja pensaat pikkuhiljaa pudottelevat lehtensä maahan. Tuuli puhaltaa ja vettä sataa, kylmyys vallitsee. Mielen ehkä valtaa synkkyys, ehkä alavireisyys. Luonto ei lupaa kysy kun valmistuu talvilevolle, sillä aikaa kun ihmisen arki jatkuu.

Värit ovat ulkona vaihtuneet. Kesän vallitseva vihreä on kadonnut uuden tieltä. Puut ja pensaat loistavat uutuuttaan. Keltainen, punainen ja oranssi ovat luonnon päävärejä. On siis syksy uudelleen. Värit loistavat vivahteikkaina, eri sävyt kilpailevat toinen toisensa vieressä loistostaan.

 

Luonto säihkyy kauniina eri sävyinä, punainen väri kirkkaasta tummaan viininpunaan. Oranssi ja keltainen hailakkaasta voimakkaaseen. Väreissä voi havaita myös eri ruskean sävyjä. Jännä huomata vaikka ilma on kylmä, niin luonto tarjoaa vastineeksi lämpimiä värejä.

 

Interfloran sivuilla kerrotaan, että keltainen tuo pirteä väriläikkä yhdistetään aurinkoon, älyyn, voimaan ja onneen. Keltainen piristää mieltä.

Punainen väri on voimakas. Punainen kuvaa energiaa. Punainen väri on terveyden ja elinvoiman väri. Punaiseen väriin liittyy suuria tunteita.

Oranssi väri on myös vahva ja hehkuva. Oranssi kuvastaa päättäväisyyttä ja elinvoimaa. Oranssilla värillä on myös piristävä vaikutus. Oranssin värin myötä voi syntyä uusia ajatuksia ja se voi antaa rohkeutta. Oranssi on myös auringon väri. (www.interflora.fi)

 

Kukkakimputkin saavat syksyn myötä iloisia värejä. Kimpuissa käytetään roimasti, punaista, keltaista, oranssia ja niiden eri sävyjä. Kimput saavat loistaa väriä ja pirteyttä. Värikäs kimppu huomataan. Syksyiset marjat ja lehdet ovat läsnä syksyisissä asetelmissa ja kimpuissa. Syksyn sävyt vallitsevat kirkkaina, tummina, pehmeinä ja voimakkaina.  Kimppu piristää saajaa ja antajaa. Vaikka mieli olisi maassa syksyinen kimppu innostaa, antaa voimaa ja lohtua ja piristää. Se kaunistaa kotia ja mieltä.

Nyt ulos ikkunasta katsoessani luonto onkin päättänyt heittää lumikerroksen maahan ja ulkona onkin valkoista. Kaikki kauniit, pirteät, lämpimät, voimakkaat eri vivahteet ja sävyt ovatkin jo melkein kokonaan valkoisen lumen alla piilossa, mutta ei se mitään. Luonto kun ei lupia kysele talvilevolle jäädessään niin kauniita syksyn sävyjä ja muitakin värejä löydänkin kukkakaupasta.

 

Kuvat ja juttu: Anna-Reetta Kylén