Marja Peltola-Oikarainen

 

Mystinen Risku – hämäläinen näkökulma monikulttuuriseen Lappiin

The Mystic Risku

Lapland is part of me, I can’t wash it away. My Lapland is beautiful and diverse, disfigured and gentle, friendly  and surprising.

 

Tekijä tutuksi

Tämä Risku kuuluu Saamelaismuseo Siidan kokoelmiin Inarissa.

Päijäthämäläinen ‘riuku’ on eksynyt Lappiin.  Tämän työn tekijänä olen minä Heinolassa syntynyt Marja Peltola-Oikarainen, nykyään ivalolainen kukkakauppa-, hautaus- ja puutarhayrittäjä. Lapin luonto lumoaa kulkijat ja antaa elämälle uusia suuntia, minulle käynti ja työskentely Kaamasen Kievarissa muutti elämän vuosituhannen vaihteessa ja niin löysin mieheni ja jäin Ivaloon.

Huoli huomisesta ideaksi

Kasvit valloittavat ilmaston lämmetessä myös pohjoiset tunturilaaksot. Ilmastot ovat vaihdelleet ennenkin ja Lapista löytyy erilaisia pienilmastoja nykyäänkin. Tuleeko tropiikki tänne? Ovatko kasvit ‘riukuja’ eli junantuomia morsiamia lapin vahvoille hyvin juurtuneille aihkimännyille? Tämä on kysymys, johon kukaan ei vielä tiedä vastausta. Lappi on tulevaisuudessa ilmastoltaan, kasvustoltaan ja eläimistöltään yhtä suuressa muutoksessa kuin tropiikki – ehkä luontonsa äärialueelle tyypillisen herkkyyden takia. Olettamuksia on paljon, mutta muutos on jo alkanut ja vaikuttaa tänä päivänä meihin kaikkiin, jotka toimimme kasvien kanssa täällä pohjoisessa.

Lapin puvun koristeena käytettävän Riskun välkehtivät, yleensä kullan väriset laukkaset kuvaavat auringon kiertoa pohjoisen kesän yöttömällä taivaalla. Tässä työssä ”laukkanen” antaa elämälle tilaa. Risku on koru, joka kulkee suvussa äidiltä tyttärelle, ahkulta lapsenlapselle. Perinteet  tuovat syvyyttä arkeen, rytmittävät vuodenkiertoa ja jatkavat meissä elämää

Kasvit

Naavatillandsia, Tillandsia usneoides, ananaskasvit bromeliaceae
Kultaköynnös, Epipremnum aureum,vehkakasvit Araceae;muodossa.