Perennojen ja kesäkukkien käyttö kukkakimpussa

Hiilijalanjälkemme pienenee käyttämällä lähellä kasvatettuja kesäkukkia ja perennoja. Useimmat leikkokukat lennätetään Suomeen ympäri maailman.
Luomu- ja lähiruoka on nouseva trendi suomalaisten keskuudessa. Kukkasidonnassa voimme käyttää myös kestävää kehitystä toiminnassamme. Oman maan kukkien ja välivihreiden käyttö lisää mielenkiintoa ja luovuutta sidontatöissä.

Kestävyys ja kerääminen

Perennojen ja kesäkukkien maljakkokestävyyttä kannattaa testata ennen käyttöä sidonnassa. Hyvän nestejännityksen aikaan kerätyt ja vielä vedessä imeytetyt kasvit voivat kestää jopa paremmin kuin leikkokukat. Omat haasteensa aiheuttaa eri lajien keruuaika. Toiset lajit kerätään jo pian nuppuvaiheen jälkeen, jotkut lajit kestävät pitkään vaikka olisivat koristaneet perennapenkkiä  jo jonkin aikaa esim. päivänkakkara.  Syysleimut (Phlox), töyhtöangervot ovat leikkokestäviä, mutta mm. nauhukset  saattavat nuutua jo samana päivänä. Harsokukan voisi korvata  kaitalehtitatarella (Aconogonon), mutta tuoksunsa takia se ei ole  miellyttävä käyttää. Luonnonkukkien keräämisessä täytyy olla maanomistajan lupa.
Hyvä yhdistelmä syntyy, kun käytetään osaksi kasvihuonekukkia perennojen kanssa sidottavan luomuksen luonteen mukaisesti. Leikkoruusut, kallat ja liljat antavat arvokkuutta ja näyttävyyttä. Monia perennoja ja luonnonkukkia käytetään välikukkina ja –vihreinä sidontatöissä.

Suosituimmat  perennalajit

Kiinanpionit (Paeonia) ovat talvenkestäviä myös Pohjois-Suomessa runsailla lajivalikoimillaan. Heinäkuussa kiinanpionit kukkivat valtoimenaan, jolloin on myös häiden suosituin aika. Pioni on upea katseenvangitsija hääkimpuissa ja sitä voidaan käyttää myös muissa onnittelukimpuissa.
Kuunlijat (Hosta) ovat välivihreänä edustava valinta. Lajikkeita löytyy valkoreunaista aina sinilehtisiin asti.
Istuttamalla kukkapenkkiin useita eri aikaan kukkivia lajeja, voi kukkia hyödyntää pitkin kesää. Koska kuunliljaa voi käyttää enimmäkseen loppukesästä, voi liljojen väleihin istuttaa keväällä kukkivia kukkasipuleita kuten helmililjaa.
Monelle uutena lajina ovat elokuussa kukkivat pitkävartiset  luppiot (Sanguisorba).  Luppioita on olemassa monia eri lajikkeita, muun muassa punaluppiossa (Sanguisorba officinalis) on tummanpunaiset tähkämäiset kukinnot. Pitkävartiset luppiot soveltuvat hyvin korkeiden kimppujen sitomiseen antamaan herkkyyttä ja ilmavuutta.

Lähikukkia omalta perennamaalta.

Kukkakimpun sitominen ja ekologisuus

Kukkakimpun sitomisessa kannattaa kiinnittää huomiota millaisella materiaalilla sen sitoo kiinni. Floristien keskuudessa on suosittua käyttää luonnonniintä. Kostuttamalla niini märäksi solmiminen onnistuu helposti. Näin niini toimii vähintäänkin yhtä hyvin kuin polyplast, joka on muovia. Kimpun sitomisessa voi käyttää myös hamppu- tai vastaavaa luonnonnarua. Kukkien kuihduttua luonnonmateriaaleista sidotun kimpun voi kierrättää biojätteeseen tai silputa suoraan kompostiin.

Syksyinen kukkakimppu perennoista ja leikkokukista.

 

Floristimestariopiskelija Terttu Tuovila