Käpyjä ja rautalankaa

Käpyjä ja rautalankaa
Floristiksi 1990 alussa

Valmistuin vuonna 1991 floristiksi Kempeleen puutarhaoppilaitoksesta ja tuohon aikaan työkaluja olivat lähinnä sekkarit ja puukko. Niistä ajoista ollaan tultu aika harppaus eteenpäin. Porakone, saha ja vasara on tämän päivän floristin työkaluja siinä missä ennen puukot ja sekkarit. On kyllä mielenkiintoista ollut opetella niiden käyttöä niin töissä, kuin kotonakin.

Kelopuu ja porakone

Meidän pihapiirit ovat täynnä mitä mahtavimpia materiaaleja, joita voi hyödyntää floristin työssä päivittäin. Voisi sanoa, että se on ”lähikukkaa” parhaimmillaan. Ja mitä kaikkea mahtavaa luonnon materiaalista saamme aikaan. Töitä voidaan tehdä pienestä tuohisormuksesta mitä hienoimpiin tilakoristeisiin ja kaikkea siltä väliltä. Tässä jutussa esittelen työni kelo-oksasta ja kävyistä.

Valmistaminen

Ensiksi tarvitaan paljon männyn käpyjä sitten kelottonut puun oksa, joka on helppo saada pöydälle ”lepäämään”. Avuksi tarvitaan myös porakone, jolla voidaan tehdä lasisen koeputken vahvuisia reikiä. Älä poraa reikää kuitenkaan ihan läpi puun. Tähän työhön olen laittanut 3 kpl koeputkea, puolalankaa sekä reilusti käpyjä. Kävyt sidotaan rautalangan avulla ketjutustekniikkaa hyödyntäen. Käpyketjuja työhön on tehty 5-7 kpl noin 1,5 metriä pitkiä. Työhön asennetaan koeputket ennalta poratuihin reikiin ja tämän jälkeen käpyketjut kiinnitetään koeputkiin pyöritellen.  Koeputket täytetään vedellä ja niihin laitetaan haluamiaan kukkia. Näin syntyy karun kaunis ja luonteikas pöytä-asetelma.

 

Floristimestariopiskelija Minna Heikkilä-Tuovila