Inspired by Yki Nummi

Tehtävä

On hienoa saada haastaa itseään mitä jännemmillä jutuilla tämän koulutuksen myötä, kuten tämäkin tehtävä osoitti etsimällä arkkitehtuurista, taiteesta ja muotoilusta itselleen mieluinen henkilö, paikka, tuote. Minä löysin tai pikemminkin Yki Nummi ja hänen kupla valaisin löysi minut.

Yki Nummi, Muotoilija

Yrjö Kalevi ”Yki” Nummi syntyi 31 lokakuuta 1925 Kiinassa ja valmistui Helsingin taideteollisesta 1950. Valmistuttuaan hän pääsi töihin Ornon valaisintehtaalle jossa hän työskenteli kahdeksan vuotta. Hän suunnitteli valaisimia myös Sanka Oy;lle.

Tunnusomaisinta Ykille

Tunnusomaisinta Yki Nummelle oli moderneille valaisimille muovimateriaalin uraa uurtava käyttö. Nummi kuvasi valainmuotoiluaan näin: Jokainen tarpeeton osa tai koriste lisää valaisimen hintaa ja huonontaa sen hyötysuhdetta. Tämä on tietenkin erittäin voimakas muotoa karsiva ja puhdistava tekijä: yksinkertaisimmat geomertiset muodot, pallot, kartiot, lieriöt sekä hyperboloidi- ja paraboloidipinnat muodostavat tällä hetkellä oikeaoppisen muotovaraston.

Työura

Vuodesta 1958 vuoteen 1975 hän työskenteli Tikkurilan maallitehtaalla, jossa hän suunnitteli mm. Jokeri-värikarttajärjestelmän ja juuri värisuunnittelua hän itse piti merkittävämpänään saavutuksenaan. Hän jatkoi työskentelyä myös Ornossa vuoteen 1974 asti. Hän suunnitteli myös kirjankansia sekä jalopuuta ja muovia yhdistäviä astioita Sanka-yhtiölle. Yki Nummi palkittiin mm. Milanon triennaalin kultamitallilla vuosina 1954 ja 1957 sekä Pro Finlandia mitallilla 1971

Valaisimet

Yki Nummin tunnetuimpia valaisimia ovat Lokki-valaisin, Kupla-valaisin, Karto-valaisin, Yki-valaisin, Tuomas-valaisin, Kupoli -pöytä ja laitta valaisin

Kupla-valaisin

Yllä kuva Kupla-valaisimesta ja minun näkemys samasta tuotteesta.

 

Kupla-valaisin by Minna Heikkilä-Tuovila

Lähteet Wikipedia