Ikebana rauhoittavaa ja tarkkaa kukka-asettelua

Ikebana uusin kiinnostuksen kohde

Olen suunnilleen aina tiennyt mitä on ikebana. Vaikka tiesin , että se on vanha japanilainen kukkasidontatapa en ole törmännyt siihen kuin kukkakirjoissa ohimennen. Ikebana alkoi kiinnostaa minua enemmän kun sain puutarhaani rakennettua japanilaisen nurkkauksen, mutta siitä kirjoitan joku toinen kerta lisää. Koulukaveriltani sain lainaksi kolme kirjaa joista pääsin ikebanan perustietoihin. Kirjat Kukka-Asetelmia Shizuko Yuhashi – Marta Keravuori v.1953, Japanise Flower Arrangement Norman J. Sparon v.1960 ja Ikebana Japanilaisen  kukkasettelutaiteen alkeita Marketta Forsell v.2005. Monet illat siinä vierähti kun luin ja imin tietoa tästä sidontataiteesta. Pihalla liikkuessani katselin puiden ja pensaiden oksia ja niiden kasvusuuntia käyttääkseni niitä tulevissani töissäni. Muutamalla oksalla ja kukalla voi saada aikaan niin taidokkaan ja ilmavan sommitelman aikaan.

Ikebanan historiaa ja kukka-asettelun sääntöjä

Ikebana on vanha japanilainen kukkienasettelutaiteen muoto, jonka historia ulottuu aina 500-luvulle asti. Kukkien määrä on todella pieni, mutta niiden pääpaino on tasapainossa ja kokonaisharmoniassa. Työt ovat epäsymmetrisiä ja niissä käytetään vähemmä kukkia kuin länsimaisissa asetelmissa. Perusasetelmat muodostuvat kolmesta eri päälinjasta. jotka symboloivat taivasta, ihmistä ja maata. Asetelma tehdään aina seinää vasten ja seinällä on japanilainen ajatelma tekstitaulu. Työtä katsotaan aina edestäpäin. Työstä löytyy kolme eri linjaa joiden kaltevuus ja pituus on tarkoin määritelty. Tarvikkeista tärkeimmät ovat astia, kukkasiili eli kenzan, sakset eli hasami.

Näin teet ikebana asetelman

Päätin kokeilla ja tehdä yhden ikebana-asetelman lukemani tarkkojen ohjeiden perusteella. Varasin kaikki tarvitsemani työvälineet, astian , piikkisiilen ja tietenkin oksat ja kukat valmiiksi.

Ikebana-asetelman vaihe 1

Laitoin piikkisiilen lasi-astiaan ja vettä niin paljon, että piikkisiilen piikit peittyvät. Asettelua helpottamaan voidaan käyttää kellon tuntijakoa. Eli ensimmäinen oksa joka on pisin sijoitin sen kello kahteentoista siilin taka-osaan. Oksaa käänsin  15 asteen kulmaan. Tässä vaiheessa katsoin, että oksien kasvusuunta tulee olla itseenpäin, koska sinä olet katsoja “aurinko” ja kasvit kasvavat kohti valoa.

Ikebana-asetelman vaihe 2

Toinen oksa, joka on ensimmäistä oksaa lyhyempi laitoin vasemmalle kello kahdeksaan. Taivutuskulma tulee olla 45 asteen kulmassa.

Ikebana-asetelman vaihe 3

Kolmas linja johon valitsin kukka linjan asettelin oikealle puolelle noin kello neljään ja taivutuskulman täytyy olla 75 astetta. Kukat tai oksat tulee olla edellistä oksalinjaa lyhempiä.

Ikebana-asetelman vaihe 4

Lopuksi lisäsin päälinjoja myötäileviä oksia ja kukkia, jotka ovat lyhyempiä kun päälinjan oksat ja kukat. Kukkasiilen piikit peitin lehdillä lopuksi.

Valmis ikebana-asetelma
Artikkeli, kuvat sekä Ikebana-asetelma: Floristimestariopiskelija Teppo Lapinoja