Alvar Aalto kansainvälisesti tunnettu arkkitehti

Matka muotoilun saloihin

Etsiessäni kiinnostavaa muotolijaa, jonka töissä näkee kädentaidon ja muotoilun täydellisen onnistumisen minun oli helppo päätyä arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemiin tuotteisiin. Pidän paljon puutöiden tekemisestä, joten löysin Aallon tuotteista vuonna 1933 valmistetun kolmijalkaisen jakkaran. Tämän jakkaran tekniikka kiinnosti minua tosi paljon.

Kuvassa jakkara ja oikealla Aallon kehittämä puun ja vanerin taivutusmenetelmä

Alvar Aalto arkkitehti, muotoilija

Alvar Aalto syntyi 3.2.1898 Kuortaneella ja kuoli 11.5.1976 Helsingissä. Aalto valmistui arkkitehdiksi 1921. Hän  suunnitteli rakennuksia lähes kaikille tärkeille julkisille laitoksille Suomessa. Myös yhtenä Artekin perustajana hän myös suunnitteli valtavat määrät huonekaluja. Aallon suunnittelemat kalusteet ja valaisimet ovat Arten valikoiman ydin. Aallon suunnittelemaa Savoy-maljakkoa on myös kutsuttu tunnetuimmaksi lasiesineeksi maailmassa. Alvar Aalto saavutti ensin kuuluisuutta ulkomailla suunnitelijana ja vasta sen jälkeen arkkitehtina.

Alvar Aallon tyyli

Alvar Aallon arkkitehtuuri on selvästi suomalaista, hyvin individualistista ja lämpimän humanismin leimaavaa. Dynaaminen suhde ympäröivään luontoon, inhimilliset mittasuhteet, huolellisesti toteutetut yksityiskohdat, luovasti käytetyt materiaalit ja kekseliäs valonkäyttö antavat rakennuksille niiden esttettisen luonteen. Hänet tunnetaan funktiolistina, joka tähtäsi melko yksinkertaisiin ja kauniisiin, mutta samalla toimiviin rakennuksiin. Valkoiset geometriset yksinkertaiset seinäpinnat , kevyen näköiset rakenteet ovat funktionalisimin klassisia tunnusmerkkejä. Huonekalujen suunnitelussa periaate oli, että huonekalut ovat toimivia ja joita mahdollisimman moni voisi ostaa.

Idea teokseeni

Teoksessani käytin puuta ja vaneriviilua. Valmiissa työssäni näkyy vanerin eri taivutusmuotoja alusta loppuun. Keskellä puuympyrässä on sahatut lovet joihin laitoin vaneriviilua. Vaneriviilut yhdistin liiman avulla yhteen. Alla olevassa jalkaosassa näkyy valmiita taivutettuja osia.

Wood trip by Teppo Lapinoja

 

Lähteet Wikipedia, Artek